80 jaar vrijheid in Tuitjenhorn
4 en 5 mei: wat een INDRUKWEKKEND weekend
Wat was het een onvergetelijk weekend!
Niet alleen voor de vele deelnemers maar ook zeker voor ons als organisatie! Onderstaand een verslag van beide dagen.
4 mei, herdenking bij het St. Jozefpark
Na ruim een half jaar van voorbereiding was het eindelijk zover. De 1e herdenking op 4 mei in Tuitjenhorn. Nadat de stoelen allemaal droog gemaakt waren van het laatste regenbuitje, konden de ruim 300 aanwezigen een zit- of staplekje zoeken.
De 6 dames op saxofoon, een afvaardiging van de fanfare, maakte iedereen stil met hun passende, mooie muziek voor en tijdens de herdenking. Wes Roelands, Floor Breed en Lis van der Maat, kinderen uit groep 6 t/m 8 van de basisschool, lazen hun zelfgemaakte gedicht voor.
Het dagboek van Jan van Schagen uit ’t Rijpje was de rode draad tijdens de herdenking.
Waar de rust er voor 10 mei 1940 altijd rondom Tuitjenhorn was geweest, zo werd de strijd om vrijheid steeds groter en ernstiger. Op het land maar ook in de lucht was dit hoorbaar en zichtbaar.
Mevrouw Hof-Klijbroek, wiens zwager het propellerblad na de noodlanding tot na de oorlog heeft verstopt in een sloot, had het blad bijna 40 jaar aan het Kalverdijkerlaantje in haar voortuin staan. Op 4 mei onthulde ze, samen met haar zoon Alfred, het nieuwe vrijheidsmonument waardoor het propellerblad vanaf nu symbool staat voor vrijheid. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend.
Rein Kruijer, 88 jaar jong, zoon van Simon Kruijer, sprak op indrukwekkende wijze en vertelde dat hij op z’n 4e verjaardag een kaart van z’n vader kreeg die op de Grebbeberg aan het vechten was. Op de kaart stond ‘tot gauw’. Rein vertelde dat hij z’n vader nooit meer heeft gezien.
Waar het bij ons nu vrede is, is dat maar 1 dag met de auto rijden niet. In Oekraïne is heel veel leed gaande.
Arno Klijbroek, geboren en opgegroeid in Tuitjenhorn, werd in 1997 uitgezonden naar Oekraïne voor zijn werk. Sindsdien is Kiev zijn woonplaats. Tot 24 februari 2022, de dag dat niets meer zeker was.
Arno vertelt op indrukwekkende wijze hoe hij op deze dag in de auto stapte met zijn gezin en niet wist of hij nog zou terugkeren naar zijn huis, zijn thuis. Zij vluchtten, niet wetend of het de goede kant op was. Ze verloren vrienden in de strijd. Een zeer indrukwekkend verhaal waar iedereen stil van was…
Marja Tiebie las als afsluiting haar prachtige gedicht ‘De Klaproos’ voor. Er werden bloemen gelegd voor de mensen die gestreden hebben, de mensen die nu vechten voor vrijheid.
Want…veel mensen doorstonden tijdens de 2e wereldoorlog de hel, maar wisten toch, als vrij mens, weer iets van hun leven te maken. Veel mensen leven nu in oorlog, in een hel, maar houden hoop en moed om als vrij mens weer iets van hun leven te mogen maken. En als zij dat vroeger konden en de mensen in oorlog het nu ook proberen, dan kunnen wij het ook.
Samen leven, in vrijheid.
Onder het genot van een kopje koffie was het fijn om binnen bij het St. Jozefpark samen over deze indrukwekkende herdenking te kunnen napraten.
Dodenherdenking
5 mei, vrijheid
Een nieuwe dag, de zon scheen volop, de vlaggen hingen uit…
Het Historisch museum Harenkarspel was de eerste plek waar de bijna 300 deelnemers naar toe mochten. Door middel van een korte rondleiding werden de bezoekers meegenomen naar de oorlogstijd waarin producten op de bon waren, de hongerwinter in 1944 waarin men zelfs tulpenbollen at, koningin Wilhelmina die het volk op afstand moed inpraatte, kleding die van meelzakken was gemaakt en de vele foto’s hoe de bevrijding in onze omgeving werd gevierd.
En toen was het tijd om op de fiets te stappen. De hulpen op de diverse kruispunten zorgden voor een veilige oversteek. Kalverdijk werd als eerste aangedaan. Bij de 2e stop werd verteld over het peilstation/radarstation dat tijdens de oorlog aan de Oosterdijk stond. Op Kerkbuurt vertelde Niek Hof het verhaal over zijn oom, verzetsheld Jan Molenaar; een dappere man die Tuitjenhorn voor een ramp heeft behoed.
Op weg naar de school in ’t Rijpje, vond er fietseninspectie plaats. De geschiedenis van de St. Martinusschool werd op mooie wijze verteld en heel toevallig vond er ook een fietsenrazzia plaats. Aan het begin van de Selschardijk vertelde mevrouw Hof-Klijbroek hoe zij heeft gezien dat 2 vliegtuigen op nagenoeg dezelfde plek zijn neergestort. Bij de familie Bleeker wordt een film vertoond waarin de piloot van het 2e neergestorte vliegtuig zelf verteld dat hij een voorgevoel had dat zijn missie niet goed zou aflopen. Dat er ook een liquidatie heeft plaatsgevonden bij het toenmalige huis van Pieter Borst, dat wisten velen niet. Dit verhaal werd niet alleen met woorden, maar ook met toneelspel nagespeeld.
Het laatste verhaal dat iedereen te horen kreeg, was het verhaal van Rein Kruijer; een uitgebreide versie van hetgeen hij op 4 mei verteld had. Rein was zelf, met diverse familieleden, ook deelnemer aan de tocht.
Iedere groep werd bij het Ahoj opgewacht door een vrolijke jazzband die buiten speelde. Bij het Ahoj als eindpunt, mocht iedereen, ook volwassenen, instappen voor een tocht door het dorp met een legertruck. DJ Bo vermaakte iedereen binnen met zijn muziek.
Om 18.00 uur stond de mystery act op het program. The Star Sisters, Jacqueline Buter, Susanne Buter en Kathy Gutker, gaven een zeer verrassend, prachtig muzikaal optreden. In kleding uit die tijd brachten zij een optreden dat helemaal bij deze dag paste en niet beter dan door deze 3 dames uitgevoerd had kunnen worden!
Het was een INDRUKWEKKEND weekend!
Ook de dagen erna, was het een onderwerp waar nog veel over gesproken werd.
Wij willen iedereen bedanken voor hun medewerking aan deze 2 bijzondere dagen, in welke vorm dan ook.
’80 jaar vrijheid in Tuitjenhorn’
Diana Tijm, Piet Boekel, Mark Hooglugt en Monique Karsten